• Frog_bg_image_01
  • Frog_bg_image_02
  • Frog_bg_image_03
  • Frog_bg_image_04
  • Frog_bg_image_05
  • Frog_bg_image_06
  • Frog_bg_image_07
  • Frog_bg_image_08
 

Ranitomeya biolat (Morales, 1992)

Ranitomeya biolat

Žabe te vrste so na rdečem seznamu opisane kot najmanj ogrožene in živijo v nižinskih deževnih gozdovih Departamentosa Cusco in Madre di Dios v jugovzhodnem Peruju, na 200 do 400 m nadmorske višine, najdemo pa jih lahko tudi na meji z Brazilijo in v Departamentu Pando v Boliviji. Najgostejše populacije se nahajajo v gostih rastiščih bambusa, vendar naseljujejo tudi okoliške primarne gozdove, kjer živijo do 50 m nad tlemi. Zelo pomembne so letne temperaturne fluktuacije teh območij, saj se lahko septembrske in oktobrske temperature dvignejo do 31˚C, medtem ko je v juniju in juliju le 20˚C. Povprečna letna količina padavin se giblje med 2.100 in 3.000 mm.

Samičke zrastejo do 17 mm in samčki do 14,7 mm v dolžino. Osnovna barva telesa, črna, je v močnem kontrastu s tanko rumeno sredinsko črto, ki se razteza od vrha glave do kloake, in tudi s tankima rumenima stranskima črtama, ki sta povezani s prečno linijo na glavi (ta linija ni prisotna pri brazilskih primerkih). Rumena črta poteka do sprednjih okončin, kjer nekoliko obledi, nato pa se nadaljuje do zadnjega dela hrbta. Na rumenkastih okončinah imajo žabe posamezne črne pike, na rumenkasti (trebuh) ali modrikasti (prsni koš, zadnje okončine) spodnji strani telesa pa je črn lisast vzorec. Območje grla je rumeno z redkimi črniki pikami proti njegovem koncu.
R. biolat se običajno prehranjuje s skakači, majhnimi murni in vinskimi mušicami. Tudi za to vrsto je značilen rahel mrmrajoč klic samčkov.

Paglavci živijo v odprtinah stebel bambusa, ki so napolnjene z vodo.
To vrsto žab le redko vidimo v terariju, saj je zelo zadržana in večinoma izgine v zatočišče takoj, ko se približamo terariju. Za rejo doma so najbolj primerni terariju razreda I ali IV, ki naj vključujejo nekaj vegetacije, s katero lahko ustvarimo več nadstropij.
Žabe je najbolje razdeliti v manjše skupine, ki se najbolje počutijo v terariju, kjer je ustrvarjeno okolje, podobno deževnemu gozdu.


www_eset_com

 
 
 

banner_gmc_250x250

banner_bisticica_250x250

banner_zavarovalna_250x250

banner_savudrija_250x250