• Frog_bg_image_01
  • Frog_bg_image_02
  • Frog_bg_image_03
  • Frog_bg_image_04
  • Frog_bg_image_05
  • Frog_bg_image_06
  • Frog_bg_image_07
  • Frog_bg_image_08
 

Ranitomeya fantastica (Boulenger, 1884)

Ranitomeya fantastica

Ta vrsta žab, označena kot najmanj ogrožena na rdečem seznamu, biva v gozdovih gorskih pobočij, medtem ko je v vročih nižinskih deževnih gozdovih najdemo le izjemoma. Živi v primarnih gozdovih ter na obrobju primarnih gozdov, ki počasi prehajajo v polja. Posamezne populacije so bile najdene v sloju listja na tleh, v podrasti, nekatere pa tudi v bromelijah na višini do 8 m.
Ranitomeya fantastica je bila najdena v na območju Kordiljer severno in južno od Ría Huallaga na vzhoda Departamenta San Martín v Peruju, poleg tega pa tudi jugovzhodno proti pokrajini Cerro Azzul v Departamentu Loreto, Peru. Večinoma biva na nadmorskih višinah od 300 do 700, izjemoma tudi od 200 do 900 m.

Vrsta velja za največjo v skupini Ranitomeya ventrimaculata, saj samci dosežejo 18, samice pa kar 23 mm v dolžino. Velikost odraslih žab se razlikuje med različnimi populacijami, vendar razlike niso tako očitne kot pri njihovem barvnem vzorcu.

Medtem ko je osnovna barva skoraj vedno črna, je lahko vzorec intenzivno bakreno rdeč, oranžen ali rumen, občasno z dodatkom sivkasto bele barve. Svetla glava je pogosto bakreno rdeče barve, ki se nadaljuje vse do sperdnjih okončin. Samostojni črni lisi raznovrstnih oblik na glavi je včasih dodana še črna linija, ki se začenja takoj za očesom. Hrbet je lahko popolnoma črne barve. Določene žabe imajo na hrbtu tudi vodoravno svetlejšo črto, ki se križa s sredinsko linijo ter skupaj z njo ustvari vzorec v obliki križa. Tudi okončine imajo lahko neenakomeren, sivkasto bel vzorec. Spodnja stran žab je večinoma bakreno rdeča, oranžna ali rumena, pri čemer je spodnja stran glave intenzivnejše obarvana kot nekoliko bolj bledi predeli trebuha in spodnji deli okončin. Po celotni spodnji strane imajo žabe neenakomerne, velike črne pike. Podobne pike imajo lahko tudi na žrelu ter pod očmi.

Ranitomeya fantasticar_antastica_03

Poleg razlik v barvnem vzorcu je značilnost te vrste žab tudi nekoliko okoren, robat način premikanja. Paglavci so bili najdeni v z vodo napolnjenih drevesnih luknjah, v čašah bromelij nekoliko redkeje. Sicer pa je znana tudi različica, ki biva večinoma na drevesih in se razmnožuje v bromelijah 1 do 8 m nad tlemi. V vsaki čaši ali luknji se praviloma nahaja le en sam paglavec, z redkimi izjemami.

Žabe se hranijo s skakači, vinskimi mušicami in majhnimi murni. Za vzgajanje je najprimernejši terarij razreda I. R. fantastica v naravnem okolju prebiva v višjih delih raslih, zaradi česar je primernejši nekoliko višji terarij, v katerem so s pomočjo vegetacije ustvarjena posamezna nadstropja.


www_eset_com

 
 
 

banner_gmc_250x250

banner_bisticica_250x250

banner_zavarovalna_250x250

banner_savudrija_250x250