• Frog_bg_image_01
  • Frog_bg_image_02
  • Frog_bg_image_03
  • Frog_bg_image_04
  • Frog_bg_image_05
  • Frog_bg_image_06
  • Frog_bg_image_07
  • Frog_bg_image_08
 

Ranitomeya claudiae (Jungfer, Lötters & Jörgens, 2000)

Ranitomeya claudiae

Živeča v karibskih nižinah in otokih v provinci Bocas del Toro ter panamskem vzhodu, od višine morske gladine do 140 m nad njo, je vrsta R. claudiae, ki jo rdeči seznam uvršča med vrste s premalo podatki. Pretežno prebiva v plasti listja v primarnih gozdovih, kjer temperature segajo do 24 ali 27˚C čez dan in do okoli 20˚C ponoči.

Tako samičke kot samčki so približno enake velikosti, samčki tako dosežejo do 13,4 in samice do 13,2 mm. Zgornja in bočna stran sta črni, medtem ko se od vrha glave do skralne regije pogosto raztezata tanki, belkasti stranski hrbtni liniji, ki imta pogosto zlat podton okoli očes in timpanuma. Poleg tega ima ta vrsta tudi sredinsko hrbtno črto, večinoma prekinjeno in reducirano na le posamezne pike ali lise okoli kloake. Na zgornji ustnici in ob straneh telesa pred krakoma so prisotne posamezne bele črte. Spodnja stran trupa je rjavkasto črna, s sivkastim marmornatim vzorcem. Na rjavkastih okončinah je moč zaslediti belkasto sive lise.

Mrest sestavljajo tri do štiri jajca, ki jih samica odloži v plast listja na tleh. Običajno samec prestavlja paglavce v čaše bromelij, napolnjene z vodo, posamično ali v paru. Tam paglavci opravijo z metamorfozo in so prepuščeni sami sebi, saj jim starši ne nudijo nikakršne nege.

Ranitomeya claudiae je poleg tega najmanjša do sedaj znana strupena žaba in najverjetneje vključuje številne barvne kombinacije, ki odstopajo od zgoraj opisane tipične variante.
Hranijo se s skakači, majhnimi in velikimi vinskimi mušicami ter podobnimi majhnimi insekti. Vrsta je relativno enostavna za gojenje v terariju razreda II ali IV, kjer naj bodo tla prekrita s plastjo listja. Priporočljivo je terarij opremiti z bromelijami, bogatim rastlinstvom in tudi manjšim bazenčkom z vodo. Ključnega pomena je tudi redna oskrba z majhnimi žuželkami.


www_eset_com

 
 
 

banner_gmc_250x250

banner_bisticica_250x250

banner_zavarovalna_250x250

banner_savudrija_250x250