• Frog_bg_image_01
  • Frog_bg_image_02
  • Frog_bg_image_03
  • Frog_bg_image_04
  • Frog_bg_image_05
  • Frog_bg_image_06
  • Frog_bg_image_07
  • Frog_bg_image_08
 

Ranitomeya reticulata (Boulenger, 1884, “1883”)

Ranitomeya reticulata

Ta vrsta žab, uvrščena med najmanj ogrožene vrste na rdečem seznamu, živi v nižinskih, največkrat primarnih gozdovih. Pogosto sepojavlja na območjih, kjer biva tudi R. amazonica – predvsem v bližini Iquitosa, kjer je na pretek bromelij, primernih za bivališče. Vseeno pa je R. reticulata pogostejša na nekoliko sušnejših predelih, medtem ko R. amazonica poseljuje predvsem bolj vlažne dele. Žabe živijo na gozdnih tleh in v rastlinju do 2 m nad tlemi. Odkrite so bile v Yurimaguasu v Ríu Huallaga v perujskem Departamentu Loreto, na nadmorski višini od 150 do 200 m. Poleg tega so jih našli še v rečnih sistemih Ría Pataza in Ría Tigre v provinci Pastaza v Ekvadorju na 200 do 340 m nadmorske višine, pa tudi v Ríu Igara Paraná v kolumbijskem Departamentu Amazonas  ter v Peña Roja v Departamentu Caquetá, Kolumbija.

r_reticulata_02r_reticulata_03

Osnovna barva glave in hrbta variira od intenzivno kovinsko rdeče, čez bakreno rdečo do rdečkasto rjave, in je lahko včasih zaznamovana s posameznimi črnimi pikami. Na zgornji strani telesa sta dve široki črni liniji, ki sta občasno prekinjeni. Na glavi je pogosta črna lisa. Okončine in spodnja stran trupa teh žab so svetlo sive ali modrikaste z neenakomernimi črnimi pikami. Na spodnjem delu glave je rdečkasto oranžna lisa.

r_reticulata_04r_reticulata_05

Za R. reticulata je najprimernejši terarij razreda I, II ali IV, v katerem naj bodo tla prekrita s plastjo listja. Zelo pomembno je tudi zadostno število čaš bromelij in drugih zatočišč. Paglavci so izrazito kanibalistični, zato morajo odrasti individualno – najbolje jih je hraniti z ribjo hrano, ličinkami komarjev in podobnim. Odrasle žabe se prehranjujejo le z najmanjšimi žuželkami, kot so skakači, majhne vinske mušice, pravkar izleženi murni ipd. Povprečne dnevne temperature v terariju naj bi bile od 24 do 28˚C.


www_eset_com

 
 
 

banner_gmc_250x250

banner_bisticica_250x250

banner_zavarovalna_250x250

banner_savudrija_250x250