• Frog_bg_image_01
  • Frog_bg_image_02
  • Frog_bg_image_03
  • Frog_bg_image_04
  • Frog_bg_image_05
  • Frog_bg_image_06
  • Frog_bg_image_07
  • Frog_bg_image_08
 

Ranitomeya fulgurita (Silverstone, 1975)

Ranitomeya fulgurita

Ta vrsta, ki je na rdečem seznamu opisana kot najmanj ogrožena, poseljuje območje od Paname vzhodno od Kanala Zone do severozahodne Kolumbije v Departamentu Chocó, Valle del Cauca in Risaraldi, na nadmorski višini od 160 do 800 m. Njen naravni habitat je senčna plast listja in nizke podrasti v primarnih nižinskih deževnih gozdovih, kjub temu pa lahko te žabe najdemo tudi v bromelijah do 1,5 m nad tlemi. Temperature so okoli 24 - 27˚C podnevi ter okoli 18 - 20˚C ponoči.

Samice zrastejo do 16,5 in samci do 15 mm v dolžino. Zgornja stran je črna z zelenim ali rumenim vzorcem, ki je sestavljen iz nekoliko neenakomernih stranskih hrbtnih linij, ki segajo od vrha glave do začetka zadnjih krakov. Po sredini hrbta poteka ponekod prekinjena središčna črta, na zgornji ustnici pa je vidna linija, ki se nadaljuje proti sprednjim okončinam. Črnorjave noge in trebuh so zaznamovane z zelenim, rumenkasto zelenim ali rumenim marmornatim vzorcem.

Ko v času parjenja samec privabi samico, le-ta približno 20 do 30 minut drgne zadnje okončine druga ob drugo, medtem ko samec nepremično sedi zraven nje. Nato samec vzpostavi fizični kontakt, ki traja manj kot eno minuto. V tem času se z eno ali obema sprednjima nogama nasloni na samico. Ko samec zapusti prizorišče parjenja, samica odloži 1 do 5 jajčec v naslednjih 20 do 80 minutah. V oplojenih jajčecih, h katerim se občasno vrne le samec, se 13-15 dni razvijajo paglavci. Ko se ti izležejo, jih samec v 1 do 4 dneh prenese v čaše bromelij, napolnjene z vodo – bodisi posamično ali v paru. Po tem starši več ne skrbijo za njihov nadaljnji razvoj.

Samčev vabilni klic je sestavljen iz serije kratkih tonov. Ta vrsta se hrani le z najmanjšimi insekti, kot so skakači, novo izleženi murni, majhne vinske mušice itd. Ohranjeni primerki žab nakazujejo, da se hranijo tudi z mravljami.

R. fulgurita pogosto deli svoje naravno okolje z R. minuta. V takem primeru je R. fulgurita manj številčnejša kot ta njej sorodna vrsta. Za gojenje je najbolj primeren terarij razreda I s tlemi, prekritimi s plastjo listja. Opremljen naj bo z bromelijami in drugo vegetacijo. Potrebno je poskrbeti tudi za primerna odlagališča jajčec.


www_eset_com

 
 
 

banner_gmc_250x250

banner_bisticica_250x250

banner_zavarovalna_250x250

banner_savudrija_250x250