• Frog_bg_image_01
  • Frog_bg_image_02
  • Frog_bg_image_03
  • Frog_bg_image_04
  • Frog_bg_image_05
  • Frog_bg_image_06
  • Frog_bg_image_07
  • Frog_bg_image_08
 

Ranitomeya bombetes (Myers & Daly, 1980)

Ranitomeya bombetes

Majhne izolirane populacije te vrste, ki je uvrščena med prizadete vrste rdečega seznama, živijo v kolumbijskih vzhodnih Andih v bližini Cali v Departamentosu Chocó in Valle del Cauca na 670-1.600 m nadmorske višine.
Žabe prebivajo na tleh relativno suhih gozdov s kaktejami in vlažnih gorskih gozdov ali njihovih ostankov, kar nakazuje na njihovo sposobnost prilagajanja različnim okoljem.
Okončine in zgornje strani trupa so črne in v izrazitem kontrastu z živo rdečima ali rdečkasto oranžnima hrbtnima progama, ki se raztezata od vrha od vrha glave čez oko do sredine telesa. Pogosto je prisotna tudi rdeča lisa proti koncu glave, ki se včasih spaja s hrbtnima progama. Stranski predeli telesa so črni s posameznimi svetlo rumenimi ali zelenkasto rumenimi lisami ali črtmai, medtem ko je spodnja stran bledozelena, bledorumena ali modrikasto zelena z izrazitim črnim marmornatim vzorcem.

Značilni klic ustreza glasnemo brnenju oz. brundanju in traja 0,9 do 1,7 s. Ravno ta klic je glaven vzrok za žabino ime – bombetes namreč pomeni »brundač«.

Myers and Daly sta odkrila pomembno povezavo med klimatskimi razmerami in populacijskimi značilnostmi te vrste. V eni populaciji R. bombetes je bila populacijska gostota nizka, odrasle živali so bile majhne in razmeroma redke v primerjavi z velikim številom mladih žab. Na območju te populacije je bilo namreč padavin le malo, kar je posledično pomenilo, da so morale generacije izkoristiti ugodna obdobja za parjenje in razmnoževanje. Vlažnejša obdobja so namreč ena izmed predizpozicij za daljše življenje in omogočajo razmoževanje v teku celotnega leta – populacija, živeča v teh pogojih, je bila tako številčnejša s številnimi velikimi odraslimi primerki in veliko manjšim številom mladih žab.

Vrsta se prehranjuje s skakači, velikimi in malimi vinskimi mušicami, majhnimi srebrnimi ribicami, mladimi murni in podobnimi manjšimi žuželkami. Naravni habitat paglavcev je trenutno še neznan, vendar pa predvidevajo, da sta razvoj in razmnoževanje teh žab podobna ostalim vrstam te skupine.

Za gojenje doma so najbolj primerni manjši terariji tipa II ali IV, v katerih naj bodo tla vedno pokrita s plastjo listja. Prisotne naj bodo tudi bromelije in manjši bazenček z vodo.


www_eset_com

 
 
 

banner_gmc_250x250

banner_bisticica_250x250

banner_zavarovalna_250x250

banner_savudrija_250x250