• Frog_bg_image_01
  • Frog_bg_image_02
  • Frog_bg_image_03
  • Frog_bg_image_04
  • Frog_bg_image_05
  • Frog_bg_image_06
  • Frog_bg_image_07
  • Frog_bg_image_08
 

Ranitomeya minuta (Shreve, 1935)

Ranitomeya minuta

Ta vrsta, ki se zadržuje na tleh in je na rdečem seznamu opisana kot najmanj ogrožena, živi v plasti listja nižinskih in gorskih gozdov, predvsem v centralni Panami (provinca Coclé) in v Departamentu Valle del Cauca v pacifiški Kolumbiji, od nadmorske višine morske gladine do 1.100 m.

Samci zrastejo do 15, samice do 15,5 mm v dolžino. Njihova zgornja stran je obarvana temno rjavkasto rdeče do čokoladno rjavo. Opazna značilnost je bolj ali manj enotna, široka hrbtna črta, ki je nekoliko svetlejša od osnovne barve. Od vrha glave do sprednih okončin sega rumenkasta linija, na spodnjem delu sprednjih nog pa je vidna rumenkasta ali rdečkasta lisa. Poleg tega ima ta vrsta na hrbtu kratko rumenkasto prečno črto. Spodnja stran je temno rjava s svetlo modrimi lisami ali vzorcem.
Mrest sestoji iz do 4 jajčec in ga je mogoče najti v plasti listja. Samec premesti paglavce posamično v čaše bromelij, napolnjene z vodo, kjer so nato prepuščeni sami sebi.

R. minuta je v določenih predelih vzhodne centralne Paname tako pogosta, da je potrebno biti pozoren kam stopaš, da ne pohodiš žabe na tleh primarnega gozda. Ta številčnost vrste v primerjavi z veliko redkejšo Dendrobates auratus je najverjetneje posledica ugodnejših bivališč v bromelijah za prvo in pomanjkanje ustreznih drevesnih lukenj za bivanje za slednjo.
Za R. minuta je najbolj primeren terarij razreda II ali IV, s tlemi prekritimi s plastjo listja ter opremljen z bromelijami in občasno gostejšim rastlinjem. Priporočljivo je dodati tudi manjši bazenček z vodo. Kljub vsemu so žabe razmeroma zadržane. Hranijo se s skakači, majhnimi visnkimi mušicami in podobnimi primerki najmanjših žuželk.


www_eset_com

 
 
 

banner_gmc_250x250

banner_bisticica_250x250

banner_zavarovalna_250x250

banner_savudrija_250x250